Wat ik leerde in de eerste helft van 2016

Naast studeren, opvoeden en werken, kenmerkte mijn leven zich door meerdere periodes van totale uitputting. Het overkwam me plotseling na een periode van intensief werken. Dat kan gebeuren, als je het druk hebt gehad is het niet verwonderlijk dat je lichaam STOP zegt. Wel verwonderlijk was het dat ik niet herstelde. Ik bleef doodmoe, maandenlang of zelfs jarenlang. Zonder enige verbetering lag ik op de bank, met een hoofd dat te zwaar aanvoelde om omhoog te houden en zeer scherp afgestelde zintuigen die weinig indrukken konden verdragen.
Toen werd het 2016 en mocht ik de training Het Alexander Concept volgen. Ik had me aangemeld en werd na een uitgebreide intake toegelaten.

Het Alexander Concept, wat is dat?
De training bestaat uit een intake, een individueel consult, een training van 3 dagen op een prachtige locatie in de Achterhoek, een verdiepingsdag en nazorg van een coach gedurende een jaar. Mensen die de training gaan doen hebben vaak al jarenlang last van moeilijk behandelbare klachten als ME/CVS, fybromyalgie, burn-out, angsten, laag zelfbeeld, PDS, overklaarbaar energieverlies of pijnklachten. Het doel van de training is zo goed mogelijk te herstellen door de chronische stressrespons in het onbewuste te stoppen en te leren hoe je je onbewuste systeem ontspannen kunt houden zodat je eigen herstelvermogen weer optimaal kan functioneren. Het grootste deel van de deelnemers herstelt volledig binnen een jaar. Ongelooflijk maar waar.
Ik herstelde ook, binnen een paar weken. Ik heb weer energie, herstel snel en heb geen last meer van gluten- en lactose-intolerantie. Bovendien voel ik me steviger en vrolijker dan ooit. HOERA! Eindelijk!

Terug naar waar dit stukje over gaat. Wat leerde ik?

  • Dat ons onbewuste vele vele malen krachtiger en invloedrijker is dan ons bewuste brein. Geschat wordt dat het onbewuste voor 95% ons gedrag, functioneren, gevoel, gezondheid bepaalt. Je kunt de grootte van het topje van een ijsberg vergelijken met de grootte van ons bewuste brein en het enorme en onzichtbare onderwatergedeelte met ons onbewuste. Een andere vergelijking is die van een muis (bewuste brein) en een olifant (onbewuste brein) die samen over een houten brug lopen, waarbij de muis zegt: Wat stampen we samen lekker, hè?!
  • Ik leerde dat praten over problemen en oplossingen en je best doen nauwelijks invloed heeft op het onbewuste.
  • Dat onbewuste overtuigingen over jezelf en de wereld grote invloed hebben op je zelfvertrouwen, je angsten, je functioneren.
  • Ik leerde hoe ik onbewuste overtuigingen kan opsporen bij mezelf en bij anderen en hoe die vrij simpel omgezet kunnen worden naar overtuigingen die zelfvertrouwen en ontspanning geven.
  • Ik leerde hoe lichaam en geest elkaar continu beïnvloeden en hoe je daar zelf invloed op kunt hebben.
  • En ik leerde hoe ik er zelf voor kan zorgen energiek en ontspannen te blijven en hoe ik anderen daarmee kan helpen.

Deze inzichten en technieken pas ik nu natuurlijk toe in mijn coachpraktijk. We benutten zo de kracht van het onbewuste waardoor coachcliënten snel meer vertrouwen, stevigheid en ontspanning ervaren. Het opsporen en omzetten van overtuigingen in je onbewuste klinkt je waarschijnlijk als abracadabra in de oren. Toch is het goed mogelijk en zelfs vrij simpel zonder dat je hoeft te graven in je verleden.

Als je al lang last hebt van gezondheidsklachten zoals boven beschreven, kijk dan eens bij www.anderleven.nl en overweeg de training Alexander Concept te gaan doen. Daar kan geen coachsessie tegenop. Ik raad het van harte aan.