Tussen verwennen en verwaarlozen

Wat is jouw opvoedstijl? Wat voor soort ouder ben jij? Heb je daar een idee van? En klopt dat met hoe je het zou willen doen? Of weet je dat eigenlijk niet zo goed en vraag je je juist af hoe het ‘het beste’ zou zijn?
Geef je vaak toe aan wat je kinderen willen? Of zie je jezelf als streng en consequent? Ben je bang om je kind teveel te verwennen of huiver jij juist als je alleen al denkt aan het woord verwaarlozing?

En hoe denkt je (opvoed-) partner erover? Zijn jullie het eens?

Veel ouders worstelen met vragen hierover en de bijbehorende emoties. Gevoelens van schaamte (ben ik de enige die hier wanhopig van wordt?);
van schuld (nu ben ik toch weer uit mijn slof geschoten, wat erg!);
onzekerheid (hoe doen anderen dit eigenlijk?).
Opvoeden gaat gepaard met emoties en met (onbewuste) verwachtingen. Daardoor is het beladen en lastig.
En ieder kind is anders dus standaardrecepten werken niet altijd. En soms lijkt iedereen het beter te weten dan jij, hoe irritant is dat.

Wat kan helpen, zijn de volgende uitgangspunten:

 • perfect ouderschap bestaat niet. Goed Genoeg ouderschap wel. Laat je lat zakken. Ontspan.
 • ouders zijn ook mensen. Hoe jij bent, met al je kwaliteiten en onmogelijkheden PLUS hoe jij daarmee omgaat, dat geeft je kind een voorbeeld.
 • er is verschil tussen behoeften en wensen van je kind.
  • Behoeften zijn die dingen die noodzakelijk zijn voor je kind, zoals slaap, voeding, kleding, aandacht, liefde, onderwijs, spelen. Zorg voor voldoende hiervan (niet teveel of te weinig) van een goede kwaliteit. Dit is geen verwennen- dit is goed verzorgen. Geef je hier te weinig van, dan spreken we van verwaarlozing.
  • Wensen zijn extra’s, zoals snoepen, tv, computerspelletjes, of meer dan voldoende van bovenstaande behoeften zoals speelgoed, aandacht. Hier kun je je kind in verwennen. Geef hierbij grenzen aan en bewaak ze. Vind je dat lastig, leer het. (Tip: lees how2talk2kids deel 1, of kom naar een opvoedworkshop van mij of maak een afspraak met me).
 • Regels en gewoontes bieden houvast. Houvast geeft je kind veiligheid. Dat is heel belangrijk.
 • Goede ouders zijn niet altijd lief en aardig, soms zijn ze streng en duidelijk. Dat hoort bij ouderschap. Zorg dus dat je er tegen kunt als je kind soms boos op je is.
 • Het mooiste cadeau dat je je kind kunt geven is dat hij/zij zich gezien en gewaardeerd voelt, gewoon zoals hij/zij is. Dit gaat prima samen met regels stellen en bewaken. Doe dat dus (je kind zien en waarderen). Als je niet weet hoe: leer hoe je dat kunt doen. (tip: lees Actief Luisteren van dr. Thomas Gordon, of kom naar een opvoedworkshop van mij of maak een afspraak met me).
 • liefde, humor en flexibiliteit zijn heerlijk voor kinderen, net als duidelijkheid en houvast. Dat kun jij bieden! Tuurlijk kun je dat.